Het onderzoek Het onderzoek Het onderzoek

Het onderzoek

Als u voor het eerst, of met een nieuwe klacht, bij de osteopaat komt, dan volgt er allereerst een intake, vervolgens een onderzoek, waarna de eigenlijke behandeling zal beginnen.

Pas na het osteopatisch onderzoek is duidelijk in welke mate osteopathie kan helpen en hoe de aard van de behandeling zal zijn. De osteopaat is nooit een vervanger van uw huisarts, specialist, kinderarts of het consultatiebureau. Het is verstandig om bij medische klachten contact op te nemen met uw arts om eventuele onderliggende ziektes uit te sluiten.

De intake
Na het noteren van uw persoonlijke gegevens begint de intake met een uitgebreid gesprek om een indruk te krijgen van de ontstaansgeschiedenis van de klacht. Daarbij komen niet alleen vragen aan de orde die direct betrekking hebben op de klacht, maar er wordt ook aandacht besteed aan de ziektegeschiedenis, leefgewoonten en familiaire klachten.

Het onderzoek
In het onderzoek worden alle bewegingssystemen op hun beweeglijkheid getest; een onderzoek van top tot teen. Zo worden alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam die met de klacht verband houden in kaart gebracht.

De behandeling
De behandeling bestaat uit uitsluitend zachte manuele technieken,  om de blokkades en bewegingsbeperkingen op te heffen. Vaak ook op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. Na een osteopathie behandeling heeft het lichaam de tijd nodig om te reageren op de behandeling en het zelf herstellend vermogen aan te spreken.
De osteopaat geneest niet, maar nodigt uw lichaam uit om zelf te genezen door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan op te heffen. Soms treedt na de behandeling in eerste instantie een verergering van de klachten op, dat wil zeggen dat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. De periode tussen twee behandelingen kan variëren van één week tot twee maanden. Meerdere osteopathie behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken