Wat is Osteopathie? Wat is Osteopathie? Wat is Osteopathie?

Wat is Osteopathie?

De naam osteopathie is een samenvoeging van twee Griekse woorden ‘osteon’ en ‘pathos’.
Osteon betekent weefsel. Pathos betekent gevoel. Letterlijk vertaald gaat het in de osteopathie dus om het gevoel krijgen voor beweging van de lichaamsweefsels.
Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is veilige geneeskunde die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken.

Het menselijk lichaam bestaat uit drie belangrijke systemen. Ten eerste het bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten en spieren. Ten tweede het orgaansysteem, waaronder behalve organen en hun omringende vliezen, ook bloedvaten en het lymfestelsel vallen. Tenslotte is er het craniosacrale systeem, met schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie. De samenwerking tussen deze drie systemen is belangrijk om het lichaam gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Een osteopaat maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met zachte handgrepen het zelf genezend vermogen van het lichaam.